Srpski pravni praktičari posetili Bosnu i Hercegovinu kako bi razmenili iskustva u procesuiranju ratnih zločina u regionu

Grupa sudija, tužilaca i advokata iz Srbije koji postupaju u predmetima ratnih zločinima, bila je u poseti Bosni i Hercegovini od 16. do 19. maja 2023. godine.

Studijsku posetu, koja je za cilj imala da obezbedi forum za razmenu regionalnih iskustava u procesuiranju ratnih zločina, organizovala je Misija OEBS-a u Srbiji, okviru projekta “Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji”, finansiranog od strane EU, Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Austrijske razvojne saradnje (ADC), a za čiju implementaciju su zaduženi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. ADA, CPMA i Misija OEBS-a u Srbiji. Učešće je uzelo 11 sudija, sudijskih pomoćnika i saradnika Apelacionog i Višeg suda u Beogradu, tužilaca, tužilačkih pomoćnika i savetnika Tužilaštva za ratne zločine, kao i branioci koji postupaju u predmetima ratnih zločina.

Grupa se sastala sa kolegama i koleginicama iz Suda Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Federalnog tužilaštva Federacije BiH, Okružnog suda Istočno Sarajevo, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Odsjeka krivične odbrane u okviru Ministarstva pravde BiH (OKO).

Učesnici su takođe posetili i Misiju OSCE-a u Bosni i Hercegovini kako bi saznali više o aktivnostima Misije koje se sprovode u okviru programa praćenja suđenja za ratne zločine i podrške tranzicionoj pravdi, koji finansira EU.

Studijska poseta je takođe omogućila učesnicima da unaprede svoja znanja o rezultatima, dostignućima, izazovima i iskustvu svojih kolega u institucijama uključenim u borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih tokom 90-ih godina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Last updated: 15. Maj 2024. 15:30